Dieren, dieren en nog eens dieren

Dieren zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige dieren zie je haast niet, omdat ze bijvoorbeeld op de bodem van zeer diepe zeeën leven waar mensen meestal niet (kunnen) komen. Andere dieren zijn soms gevaarlijk voor mensen en kunnen dus alleen bekeken worden in een reservaat of dierentuin, waar de dieren op veilige afstand van de mensen blijven en ze soms niet eens in de gaten hebben. Tot slot kennen we dieren die we vaak in de natuur of op straat tegenkomen, zoals eenden en duiven, en hebben we dieren die geschikt zijn om thuis te houden (huisdieren). Onder de huisdieren vallen onder meer de kat, hond, verschillende soorten vogels, verschillende soorten vissen en cavia’s. Maar er zijn ook huishoudens in steden als Amsterdam die kippen of varkens in de achtertuin van het huis hebben rondscharrelen!

Zijn alle dieren hetzelfde?

Deze dieren zijn niet allemaal hetzelfde; ze hebben vaak andere kleuren, sommige van hen hebben vacht op de huid, en de leefgebieden zijn ook anders. Sommige dieren vind je op heel koude plekken, zoals ijsberen, terwijl andere dieren alleen in een vrij warm gebied kunnen overleven, zoals krokodillen. Ook reageren deze dieren allemaal anders op ons, de mensen. Zo zijn ijsberen en krokodillen vaak agressief. Dit komt onder meer omdat het roofdieren zijn, ze beschikken over een jachtinstinct dat ze blindelings volgen. Dit is hun natuur. Omdat de mens zich met zijn of haar blote handen niet tegen deze dieren kan beschermen, blijft deze graag op afstand van zulke roofdieren. Gelukkig zijn er ook dieren die geen vlieg kwaad doen, zoals geiten of schapen. Deze dieren zijn ook heel zacht en knuffelbaar, en kom je vaak tegen op kinderboerderijen.

Dieren op kinderboerderijen

Deze boerderijen houden dieren die niet gevaarlijk zijn en heel leuk met kinderen kunnen omgaan. Op zo’n kinderboerderij zie je vaak de eerder genoemde kippen en varkens, maar ook pauwen, geiten, soms paarden en koeien, konijnen (zoals een Vlaamse reus, een enorm konijn!) en ganzen of eenden. Ook ezels en pony’s zijn vaak van de partij. De pony’s kunnen bij sommige boerderijen (al dan niet tegen betaling) bereden worden door kinderen, waardoor het een populair familieuitje is.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *